Σελίδες

16/3/12

e-ξώδικο Οι μεγαλύτερες δικαστικές διαμάχες στην ιστορία της τεχνολογίας

Με αφορμή τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση ανάμεσα στην Apple και τη Samsung για τις ομοιότητες ανάμεσα στα iPhone/iPad και τα Galaxy S/Tab, σας παρουσιάζουμε τις δέκα πιο τρανταχτές δικαστικές διαμάχες με μήλο της έριδος την τεχνολογία. Ησυχία στο ακροατήριο...

1. Horizon Realty Group vs Amanda Bonnen (στο Twitter!)
Tο μεσιτικό γραφείο Horizon Realty ζητά αποζημίωση 50.000 δολαρίων από την Amanda Bonnenn με αφορμή μια σύντομη δημοσίευσή της στο Twitter: «Ποιος είπε ότι το να κοιμάσαι σε ένα μουχλιασμένο διαμέρισμα
κάνει κακό στην υγεία; Για την Horizon Realty δεν ισχύει κάτι τέτοιο». Δεν γνωρίζουμε αν το σχόλιο ισχύει, αλλά η Horizon Realty φαίνεται πως ακολουθεί την τακτική «πρώτα κάνουμε μήνυση και μετά ερωτήσεις».

2. Erik Estavillo vs Blizzard
O κατά συρροή δικομανής Erik Estavillo έχει μηνύσει διαδοχικά τις Microsoft, Sony και Nintendo, ωστόσο ξεπέρασε τον εαυτό του με τη δίωξη που άσκησε εναντίον της Blizzard, στα τέλη του 2009. Ισχυρίστηκε πως οι ύπουλες και παραπειστικές πρακτικές του «World of Warcraft» παρεμποδίζουν την προσωπική του ευτυχία και γαλήνη. Θεωρεί ότι οι αργοί ρυθμοί των χαρακτήρων του παιχνιδιού έχουν ως αποτέλεσμα τη «δέσμευση περισσότερου χρόνου που απαιτείται για να φτάσει ο παίκτης εκεί που θέλει στο παιχνίδι». Η Winona Ryder και ο Martin Gore των Depeche Mode κλήθηκαν ως μάρτυρες κατηγορίας, καθώς ο Estavillo τους θεωρεί ειδικούς στην κοινωνική αποξένωση!

3. Erik Estavillo vs Sony
Ο ανεκδιήγητος Estavillo μήνυσε και τη Sony Αμερικής επειδή του απαγόρευσε τη σύνδεση στο PlayStation Network, ισχυριζόμενος ότι χρησιμοποίησε ανάρμοστες εκφράσεις ενόσω έπαιζε το «Resistance: Fall of Man». O δικαστής απέρριψε τις αιτιάσεις του για αποζημίωση ύψους €60.667, κρίνοντας πως το πρώτο άρθρο του συντάγματος –περί ελευθερίας του λόγου– δεν καλύπτει την περίπτωση. Ωστόσο, ο Estavillo κατέθεσε εκ νέου μήνυση διεκδικώντας €132.000!

4. Gregory McKenna vs Apple
Το 2006, ο McKenna εργαζόταν σε ένα πρακτορείο μοντέλων, για το οποίο ήταν πεπεισμένος ότι λειτουργούσε απλά ως «πλυντήριο» χρημάτων της Μαφίας. Λίγο μετά την παραίτησή του, ισχυρίζεται ότι δέχτηκε απειλές για τη ζωή του μέσα από το iPod mini και το iPod shuffle του. Κατ' επέκταση, υπέθεσε πως η Apple πέραν του ότι τα έχει κάνει πλακάκια με τη Μαφία, ενσωμάτωσε «κοριούς» στα MP3 players του. Λογικά, λοιπόν, απαιτεί αποζημίωση για ψυχική οδύνη και διαφυγόντα κέρδη (από τι;) ύψους 10,5 εκατομμυρίων ευρώ.

5. i4i vs Microsoft Word
Έχετε παρατηρήσει πως στο Microsoft Word δεν υπάρχει πλέον το XML format; Αυτό είναι συνέπεια μιας δικαστικής απόφασης που ενέκρινε αποζημίωση 200 εκ. δολαρίων υπέρ της μικρής εταιρείας i4i, η οποία είχε πατεντάρει το σύστημα ανάγνωσης του XML κώδικα του Word.

6. Nokia vs Apple
Τον Οκτώβρη του 2009, η Nokia κατέθεσε αγωγή ενάντια στην Apple, ισχυριζόμενη ότι η τελευταία έχει παραβιάσει πατέντες της για την υποστήριξη 3G και Wi-Fi στο iPhone. Φυσικά, η Apple κατέθεσε μήνυση κατά της Nokia και ο Bruce Sewell της Apple σχολίασε πως «οι άλλες εταιρείες θα πρέπει να μας ανταγωνιστούν αναπτύσσοντας τις δικές τους τεχνολογίες».

7. Apple vs Psystar
Η Psystar ήταν μια online εταιρεία, η οποία πωλούσε κλώνους Mac υπολογιστών με το OS X της Apple (ευρύτερα γνωστά ως Hackintosh). Εξαγριωμένη η Apple, υπέβαλε μήνυση και η Psystar πέρασε στην αντεπίθεση μηνύοντας την Apple για «μονοπωλιακές τακτικές». Η διένεξη τελικώς έληξε εξωδικαστικά με την Apple να βγαίνει πλουσιότερη κατά 2,7 εκ.
 
8. Kodak vs Apple και RIM
Όταν η διευθύντρια του Τμήματος Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Kodak, Laura Quatela, δήλωσε «έχουμε επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια στην ανάπτυξη των κορυφαίων τεχνολογιών», προφανώς δεν θα συμπλήρωνε με την προτροπή «στη διάθεσή σας να τις κάνετε ό,τι θέλετε». Η Kodak ισχυρίζεται πως οι Apple και RIM παραβιάζουν νομικά κατοχυρωμένες τεχνολογίες της. Ειδικότερα, η RIM στην προεπισκόπηση ψηφιακών φωτογραφιών στην οθόνη, ενώ η Apple στον τρόπο διάδρασης των digicams με τους υπολογιστές.

9. AMD vs Intel
Ισχυρισμοί της AMD αλλά και διεθνών οργανισμών κατηγορούν την Intel για την παρασκηνιακή διεξαγωγή μιας παγκόσμιας καμπάνιας εκφοβισμού (και χρηματισμού) με απώτερο σκοπό τη διατήρηση του μεριδίου της στην αγορά στο 80%. Στις αρχές του 2009, η Intel πλήρωσε περισσότερα από 1 δισ. δολάρια στην Ε.Ε. καθώς και 1,25 δισ. στην AMD, ώστε να «εξομαλυνθεί» αυτή η ζόρικη αντιπαράθεση.

10. Σουηδια vs The Pirate Bay
Το Pirate Bay συγκαταλέγεται, από το 2003, στους δημοφιλέστερους torrent trackers. Αναπόφευκτα, ένας μεγάλος αριθμός των torrents που διακινούσε η υπηρεσία αφορούσαν σε μεγάλα blockbusters και σε πολυπλατινένια μουσικά albums. Οι τέσσερις ιδρυτές του The Pirate Bay υπάκουσαν στις αποφάσεις του σουηδικού δικαστηρίου βάζοντας λουκέτο στο «μαγαζί», και την επόμενη κιόλας ημέρα ενεργοποίησαν τους servers τους με έδρα υπεράκτια τροπικά νησιά. Εν τω μεταξύ είχαν κερδίσει έδρα στις Ευρωεκλογές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε με ελληνικούς πεζούς χαρακτήρες σε κόσμιο επίπεδο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...