Σελίδες

21/8/12

Γιατί ο Assange παρέμεινε στο παράθυρο της πρεσβείας του Εκουαδόρ κατα την ομιλία του;

julian assange Γιατί ο Assange παρέμεινε στο παράθυρο της πρεσβείας του Εκουαδόρ κατα την ομιλία του;

Σύμφωνα με φωτογραφίες που τραβήχτηκαν κατά την ομιλία του Assange, ιδρυτή του Wikileaks, στην πρεσβεία του Εκουαδόρ παρατηρεί κανείς ότι είναι ιδιαίτερα προσεκτικός ώστε να μην παραβιάσει τα νόμιμα σύνορα της πρεσβείας. Τα όρια των πρεσβειών αποτελούν
εθνικό σύνορο, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες. Ένα μπαλκόνι που προεξέχει θεωρείται ότι είναι έξω από το κτίριο σύμφωνα με τους νόμους που διέπουν τα κυβερνητικά κτίρια στα οποία υπάγονται και τα κτίρια των πρεσβειών.
Όπως είναι ξεκάθαρο, αν ο Assange είχε διασχίσει το όριο του παραθύρου η αστυνομία θα μπορούσε να εισέλθει αμέσως στην πρεσβεία και να τον συλλάβουν με το αιτιολογικό ότι είχε παραβιάσει εθνικό σύνορο και κατά συνέπεια θα έχανε την προστασία που του παρέχει το άσυλο της πρεσβείας.
Assange1 Γιατί ο Assange παρέμεινε στο παράθυρο της πρεσβείας του Εκουαδόρ κατα την ομιλία του;
Η ακούσια παραβίαση εθνικών συνόρων μέσω παραβίασης ενός ακριβέστατα καθορισμένου ορίου από διεθνείς συνθήκες έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν (τόσο στις Η.Π.Α όσο και στην πρώην Σοβιετική Ένωση) ώστε να υποχρεώσουν οι αρχές πρόσωπα να τους ακολουθήσουν. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί και στην περίπτωση που ο Assange ήταν απρόσεκτος ή χωρίς επαρκή ενημέρωση και όπως ήταν τοποθετημένος στο παράθυρο κατά την ομιλία του έκανε μερικά βήματα στο μπαλκόνι μπροστά του.
Προς το τέλος της ομιλίας του ο Assange κοίταξε προς τον ουρανό, ίσως προς  ένα ελικόπτερο που πιθανόν βιντεοσκοπούσε την ακριβή του θέση. Ένα τμήμα του ποδιού, ένα χέρι ή ένα μέρος του σώματός του είναι αμελητέα στοιχεία που όμως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν νομικά εναντίον του για παραβίαση εθνικών συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου. Ίσως το ελικόπτερο που  βιντεοσκοπούσε ή οι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών που βρίσκονταν στο σημείο να επιδίωκαν καταγράφοντας την ακριβή του θέση στην πρεσβεία του Εκουαδόρ να εντοπίσουν αυτό το ένα και μοναδικό λάθος που θα οδηγούσε τον Assange στην άμεση σύλληψή του από τις αρχές. Οι δύο εικονολήπτες που βρίσκονται ακριβώς δίπλα του χρησιμοποιήθηκαν ως απόδειξη της συμμόρφωσής του με τους νόμους περί εθνικών συνόρων, αν και δεν είναι σαφές αν μπορούσαν να μαγνητοσκοπήσουν το κάτω μέρος του σώματός του.
Φωτογραφίες που ελήφθησαν από το πλήθος θα μπορούσαν να δείξουν περισσότερα, με κατάλληλη μεγέθυνση στο κάτω μέρος του σώματος του Assange.
Δεν πρέπει να παραβλέψουμε φυσικά και την περίπτωση που ο Assange επέλεξε να παραμείνει στο πλαίσιο του παραθύρου ώστε να επιτύχει μια γρήγορη απόδραση σε περίπτωση επίθεσης ή βίαιης απαγωγής από τις αρχές ή οποιονδήποτε άλλον.
Ο Assange είναι ψηλότερος κατά περίπου 5 εκατοστά από το εσωτερικό πλαίσιο του παραθύρου ενώ οι φωτογραφίες τον δείχνουν ξεκάθαρα να σκύβει για να περάσει από το πλαίσιο.
Τα παπούτσια του Assange παραμένουν στο περβάζι του παραθύρου, δηλαδή εντός των Εθνικών συνόρων του Εκουαδόρ. Η μύτη του παπουτσιού βρίσκεται πάνω από την άκρη του περβαζιού αλλά και πάλι εντός των ορίων του Εκουαδόρ. Δείτε και το σχετικό σχεδιάγραμμά:

Πηγή: secnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε με ελληνικούς πεζούς χαρακτήρες σε κόσμιο επίπεδο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...