Σελίδες

3/8/12

Η Ταχύτητα Του Ήχου Είναι Πολύ Αργή Για Τους Αθλητές Της Ολυμπιάδας



Όταν οι δρομείς στην Ολυμπιάδα λάβουν θέσεις στα κουλουάρ αργότερα μέσα στην εβδομάδα, θα σκύψουν στο έδαφος , με τα αυτιά τεντωμένα περιμένοντας το εναρκτήριο μπίπ. Ναι σωστά διαβάσατε,


το μπίπ. Όχι τον πυροβολισμό από το πιστόλι, αλλά έναν ηλεκτρονικό τόνο, που θα ακούγεται από ηχεία, που θα δοθεί από ένα 'πιστόλι' που δεν είναι πιστόλι, αλλά ένα ηλεκτρονικό όργανο με ένα κουμπί. Με εξωτερική μορφή που μοιάζει με πιστόλι αλλά που δεν κάνει τον ίδιο θόρυβο.
Το ηλεκτρονικό πιστόλι των θερινών ολυμπιακών αγώνων σχεδιάστηκε για να ξεπεράσει ένα εντυπωσιακό πρόβλημα: η ταχύτητα του ήχου είναι πολύ αργή για τους αθλητές της ολυμπιάδας. Δηλαδή, οι αθλητές που είναι πιο μακριά από το πιστόλι της εκκίνησης καθυστερούσαν από τον χρόνο που χρειάζεται ο ήχος να φτάσει σε αυτούς, και ακόμη και τόσο μικρές διαφορές έχουν σημασία σε αγώνες με πολύ μικρά περιθώρια στους χρόνους των αθλητών.
Για δεκαετίες, για να διορθώσουν το πρόβλημα, οι οργανωτές είχαν θέσειι ηχεία πίσω από τους αθλητές (κλυμβητές, δρομείς, κλπ) για να μεταφέρουν ον ήχο του πιστολιού. Αλλά βρέθηκε πως αν κι ο ήχος έβγαινε ταυτόχρονα από τα ηχεία, οι αθλητές περίμεναν να ακούσουν τον 'πραγματικό' ήχο , αγνοώντας τους ήχους που έβγαιναν από τα ηχεία ελάχιστα νωρίτερα. 
Όπως μας είπε ο Peter Hurtzeler από την Omega Timing , μια συζήτηση με τον δρομέα Michael Johnson στους Ολυμπιακούς του Σύδνευ τον έκανε να αντιληφθεί πως ακόμη και με τα ηχεία, η ταχύτητα του ήχου ακόμη καθυστερούσε τους απομακρυσμένους από το πιστόλι αθλητές. Η αντίδραση του Johnson ήταν 440 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Κανονικά οι αθλητές αντιδρούν σε 130 με 140 χιλιοστά. Τον ρώτησε λοιπόν γιατί είχε τόσο κακή εκκίμηση και κατέληξε πως έφταιγε πως ο Johnson ήταν στον ένατο διάδρομο και ο ήχος από το πιστόλι έφτασε σε αυτόν με καθυστέρηση.
Ξεκινώντας από τους ολυμπιακούς στο Βανκούβερ το 2010, η OMEGA άλλαξε το πιστόλι με το αθόρυβο ηλεκτρονικό, που καταργεί τα χιλιοστά καθυστέρησης ανάμεσα στον αθλητή του πρώτου και του ένατου διαδρόμου.
Πηγή: theatlanticdailytech

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε με ελληνικούς πεζούς χαρακτήρες σε κόσμιο επίπεδο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...