Σελίδες

10/6/12

H Αξονική Τομογραφία Τριπλασιάζει Τον Κίνδυνο Καρκίνου Στα Παιδιά



Οι ιατρικές απεικονίσεις έχουν γίνει ρουτίνα στην εκτίμηση των προβλημάτων υγείας τις τελευταίες δεκαετίες. Αλλά μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως τα παιδιά που είχαν κάνει αξονική τομογραφία στο κεφάλι
τριπλασίασαν τον κίνδυνο να αναπτύξουν αργότερα λευκαιμία ή όγκο στον εγκέφαλο.
Η μελέτη, δημοσιεύτηκε στην Lancet, κοίταξε πως η συνηθισμένη χρήση των αξονικών τομογραφών, συνδέθηκε με τον κίνδυνο καρκίνου. Οι αξονικοί τομογράφοι, χρησιμοποιούν λογισμικό για να δημιουργήσουν τρισδιάστατες εικόνες ακτίνων Χ και χρησιμοποιούνται για να δώσουν λεπτομερή απεικόνιση της δομής του ανθρωπίνου σώματος.
Η ομάδα, από τo Newcastle University, μελέτησε πάνω από 180.000 παιδιά που έκαναν αξονικές τομογραφίες από το 1985 μέχρι το 2002. Βρήκαν πως όσα παιδιά έκαναν δύο ή τρεις αξονικές τομογραφίες στο κεφάλι πριν τα 15 τους χρόνια είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του εγκεφάλου την επόμενη δεκαετία, συγκριτικά με τα υπόλοιπα παιδιά.
Ένας από τους ερευνητές δήλωσε: "Οι αξονικές τονογραφίες είναι πολύ χρήσιμες αλλά έχουν σχετικά υψηλή δόση ραδιενέργειας, ειδικά σε σύγκριση με τις απλές ακτίνες Χ. Έχουν περίπου 10 φορές την δόση που χρησιμοποιείται σε ακτίνες Χ."
Αξίζει να σημειωθεί, όμως, πως οι δόσεις ραδιενέργειας που χρησιμοποιούνται στις αξονικέ τομογραφίες έχουν μειωθεί με τον χρόνο, έτσι ο πιθανός κίνδυνος γίνεται ακόμη μικρότερος, και ο κίνδυνος είναι σχετικός, ώστε ο απόλυτος αριθμός των επιπλέον περιπτώσεων καρκίνου να είναι στην πραγματικότητα μικρός.
Επίσης είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως τα βραχυπρόθεσμα οφέλη από τις αξονικές να υπερκαλύπτουν τους μακροπρόθεσμους κινδύνους. Τα ευρήματα ενισχύουν πάντως την ιδέα πως οι αξονικ΄ςε τομογραίες πρέπει να γίνονται μόνο όταν είναι απολύτως δικαιολογημένο.
Πηγή: gizmodo, dailytech

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε με ελληνικούς πεζούς χαρακτήρες σε κόσμιο επίπεδο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...