Σελίδες

10/6/12

Δεν πέφτουν οι τιμές των σκληρών δίσκων




Οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στην Ταϊλάνδη είχαν ως αποτέλεσμα να εκτοξευτούν στα ύψη οι τιμές των σκληρών δίσκων. Παρά το γεγονός, όμως,
ότι η κατάσταση στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας έχει επανέλθει στο φυσιολογικό, οι τιμές των σκληρών δίσκων δεν πέφτουν.


Το φαινόμενο θυμίζει κάτι από την ελληνική αγορά υγρών καυσίμων: οι τιμές ανεβαίνουν λόγω κάποιου αστάθμητου παράγοντα, όταν όμως η κατάσταση ομαλοποιηθεί οι τιμές παραμένουν στα ίδια υψηλά επίπεδα. Θα περίμενε κανείς ότι οι τιμές των σκληρών θα έπεφταν λίγο μετά την επαναλειτουργία των εργοστασίων στην Ταϊλάνδη. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί και ούτε πρόκειται να συμβεί μέσα στην επόμενη διετία.

Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζει η εταιρεία έρευνας αγοράς IHS iSuppli. Η εταιρεία λέει ότι οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, όχι γιατί υπάρχει πρόβλημα στην παραγωγή, αλλά γιατί αρχίζουν να διαμορφώνονται συνθήκες ολιγοπωλίου στην αγορά. Η εξαγορά του τμήματος HDD της Samsung από τη Seagate και της Hitachi από τη Western Digital σημαίνει μεταξύ άλλων ότι η Seagate και η WD ελέγχουν αυτή τη στιγμή το 85% της αγοράς σκληρών δίσκων. Έτσι, είναι σε θέση να επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις τιμές.

Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις της IHS, τότε οι τιμές των σκληρών δίσκων θα επανέλθουν στα προ-πλημμυρών επίπεδα το 2014.


Πηγή: e-pcmag

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε με ελληνικούς πεζούς χαρακτήρες σε κόσμιο επίπεδο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...