Σελίδες

4/3/12

Οι τιμές Των Σκληρών Δίσκων Μετά Τις Πλημμύρες Στην Ταιλάνδη


Η εφοδιαστική αλυσίδα των σκληρών δίσκων δοκιμάστηκε σκληρά την προηγούμενη χρονιά όταν μια σειρά από πλημμύρες χτύπησαν την Ταιλάνδη. Η ασιατική αυτή χώρα παράγει το 1/4 της παγκόσμιας παραγωγής σκληρών δίσκων, όπου χιλιάδες εργοστάσια αναγκάστηκαν να κλείσουν για εβδομάδες καθώς οι εγκαταστάσεις τους πλημμύρισαν, σε μια καταστροφή που θεωρείται η τέταρτη σε κόστος από φυσικές καταστροφές
σύμφωνα με την παγκόσμια τράπεζα. Το ανθρώπινο κόστος ήταν 800 ζωές.
Η Western Digital και η Toshiba είχαν εργοστάσια στις πλημυρισμένες περιοχές ενώ η Seagate επηρεάστηκε κυρίως από τα εμπόδια στον εφοδιασμό από τους προμηθευτές της που αναγκάστηκαν να σταματήσουν την παραγωγή σχετικών εξαρτημάτων. Ανάμεσα σε αυτούς η  εταιρία NIdec που παράγει πείπου το 70% της παγκόσμιας παραγωγής κινητήρων για τους σκληρούς δίσκους.
Όλα αυτά είχαν αποτέλεσμα την εκτόξευση των τιμών των σκληρών δίσκων γύρω στο τέλος Οκτωβρίου καθώς η παραγωγή τους ήταν περιορισμένη.  Οι τιμές που παρατηρήθηκαν στο τέλος Οκτωβρίου με την πρώτη εβδομάδα Νοεμβρίου ήταν αυξημένες κατά 805-190%. Αν και αρχίζουμε να βλέπουμε μειώσεις στις τιμές , ακόμη είναι ακριβότερες περίπου 60%-90% σε σχέση με πριν τις πλημμύρες.
Δείτε στα παρακάτω διαγράμματα τις τιμές από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2011 μέχρι 1 Φεβρουαρίου 2012 για διάφορα μοντέλα δίσκων στο Newegg.
Και παρακάτω ο αντίστοιχος πίνακας για δίσκους φορητών υπολογιστών

Οι ελλείψεις σκληρών δίσκων είχαν περιορισμένο αντίκτυπο στις πωλήσεις συστημάτων υπολογιστών (επιτρπέζιων και φορητών) στο τελευταίο τρίμηνο του 2011, αλλά στο πρώτο εξάμηνο του 2012 και μέχρι το τέλος της χρόνιας θα γίνει  πιο αισθητή στις τιμές το πρόβλημα από τις πλημμύρες.
 Βύρων Παπαδόπουλος
Πηγή: techspotwww.dailytech.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε με ελληνικούς πεζούς χαρακτήρες σε κόσμιο επίπεδο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...