Σελίδες

19/3/12

Αλεξιπτωτιστής Κάνει Δοκιμαστικό Άλμα Από Ύψος 20,8 Χιλιομέτρων!





Ο σούπερσταρ των πτώσεων με αλεξίπτωτο, Felix Baumgartner, μπήκε σε μια συμπιεζόμενη κάψουλα και έφτασε σήμερα το πρωί, στο ιλιγγιώδες ύψος των 21.817,6 μέτρων, όπου και σταμάτησε λίγο, για να θαυμάσει την καμπυλότητα της γης και μετά … πήδηξε έξω.

Τότε ήταν που τα πράγματα έγιναν πραγματικά άγρια.
Ο “Ατρόμητος Felix”, έφτασε την ταχύτητα
των 586,44 χιλιομέτρων ανά ώρα - περισσότερα από 162,76 μέτρα το δευτερόλεπτο - κατά τη διάρκεια της ελεύθερης πτώσης του, που όπως αναφέρεται διάρκεσε 3 λεπτά και 43 δευτερόλεπτα.
Μετά τράβηξε το κορδόνι του αλεξιπτώτου του και προσγειώθηκε με ασφάλεια 48 χιλιόμετρα έξω από το Roswell του Νέου Μεξικό, στις 9:50 τοπική ώρα. Συνολικά, πέρασε 8 λεπτά και 8 δευτερόλεπτα πέφτοντας προς τη γη, σύμφωνα με τους τύπους της Red Bull Stratos, που είναι και το όνομα του προγράμματος.
“Ήθελα να ανοίξω το αλεξίπτωτο, λίγη ώρα μετά την πτώση μου, αλλά διαπίστωσα ότι ήμουν ακόμα σε υψόμετρο 15,24 χιλιομέτρων” είπε ο Baumgartner.
Ο Felix έγινε μόλις ο τρίτος άνθρωπος στην ιστορία, που να έχει πηδήξει από τέτοιο ύψος. όσο εντυπωσιακό όμως και αν είναι ένα άλμα από τα 20,8 χιλιόμετρα, δεν ήταν παρά μια απλή δοκιμή, για το πραγματικά παρανοϊκό σχέδιο της ομάδας, για ένα στρατοσφαιρικό άλμα ρεκόρ, αργότερα μέσα στο καλοκαίρι, από ύψος 36,8 χιλιομέτρων.
Το να φτάσει κανείς σε αυτό το υψόμετρο είναι σχεδόν το ίδιο εντυπωσιακό με το να πηδήξει από αυτό. Για να φτάσει τόσο ψηλά, ο Baumgartner, ένας έμπειρος αλεξιπτωτιστής σε διάφορες μορφές αλεξιπτωτισμού, με περισσότερες από 2.500 πτώσεις στο ενεργητικό του, μπήκε σε μια συμπιεζόμενη κάψουλα, που κρεμόταν από ένα αερόστατο 50,3 μέτρων μήκους, γεμάτο με ήλιο.

Ο σκοπός του σημερινού εγχειρήματος ήταν να δοκιμαστεί η κάψουλα, η συμπιεζόμενη στολή του και άλλα συστήματα. Η άνοδος στο υψόμετρο, η πτώση και η προσγείωση κράτησαν περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά. Όλα πήγαν όπως αναμενόταν, χωρίς κανένα πρόβλημα, αν και ο Baumgartner είπε ότι έκανε λίγο κρύο στο υψόμετρο που ήταν, καθώς η θερμοκρασία ήταν μικρότερη από 75 βαθμούς κάτω από το μηδέν.
“Με το ζόρι μπορούσα να κουνήσω τα χέρια μου”, είπε. “Θα πρέπει να δουλέψουμε λίγο πάνω σ’ αυτό το θέμα”.

Ο Baumgartnet, 42 χρονών σήμερα, αναμένεται να σπάσει το φράγμα του ήχου κατά τη διάρκεια της ελεύθερης πτώσης του, η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον 5,5 λεπτά, όταν θα πηδήξει από ύψος 36.576 μέτρων. Αν τα καταφέρει, θα εξαφανίσει το ρεκόρ του Joe Kittinger, απόστρατου συνταγματάρχη της Πολεμικής Αεροπορίας από τη Φλώριδα, το οποίο κατείχε από το 1960, όταν πήδησε από ύψος 31.333,44 μέτρων.
Ο Κittinger, 83 χρονών σήμερα, υπήρξε μέντορας του Baumgartner και είναι ανάμεσα στους επικεφαλής συμβούλους του, μαζί με έναν πρώην διευθυντή πτήσεων της NASA και ένα μηχανικό που εργαζόταν στο βομβαρδιστικό Β-2.
“Felix, θα έχεις μια καταπληκτική θέα, όταν βγεις έξω από την πόρτα της κάψουλας”, είπε ο Kittinger στον Baumgartner, πριν την πτήση. “Απόλαυσε την εμπειρία”.
Μόνο ο Kittinger και ο Ρώσος Eugene Andreev έχουν πηδήξει από υψόμετρο μεγαλύτερο από 21,7 χιλιόμετρα και οι πτώσεις έγιναν και οι δυο στη δεκαετία του ‘60. Η Red Bull Stratos ελπίζει να σπάσει άλλα τρία ρεκόρ, που υπάρχουν στα βιβλία εδώ και περισσότερο από 50 χρόνια. Συμπεριλαμβάνουν την υψηλότερη επανδρωμένη πτήση με αερόστατο, τον πρώτο άνθρωπο που θα σπάσει το φράγμα του ήχου, σε ελεύθερη πτώση και την ελεύθερη πτώση με τη μεγαλύτερη διάρκεια.
Ο Baumgartner σχεδιάζει άλλη μια δοκιμή, από τα 27.432 μέτρα αυτή τη φορά, πριν επιχειρήσει Τη Μεγάλη Πτώση, αυτό το καλοκαίρι. Το παράθυρο για την προσπάθειά του θα είναι ανοιχτό από τον Ιουλίο μέχρι τον Οκτώβριο.
“Οι δοκιμές λειτουργούν σαν το τέλειο κίνητρο για την ομάδα, για το επόμενο βήμα”, είπε.
Δείτε τις πρώτες εικόνες από το άλμα στο παρακάτω βίντεο (μετά το 2ο λεπτό):



Πηγή: Wired, dailytech.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε με ελληνικούς πεζούς χαρακτήρες σε κόσμιο επίπεδο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...